27 września w naszym Domu obchodziliśmy „Dzień Polskiej Żywności”. Święto to było okazją do promowania kuchni regionalnej i produktów pochodzących od polskich producentów.
Spotkanie rozpoczęło się od przedstawienia historii święta i jego znaczenia. Uczestnicy dowiedzieli się gdzie kupić i jak rozpoznać produkty pochodzenia polskiego. Następnie wspólnie rozwiązaliśmy krzyżówkę tematyczną. Nie było to łatwe zadanie, ale udało nam się nam odgadnąć hasło. Następnie uczestnicy zostali podzieleni na grupy i wykonywali różne zadania. Najpierw trzeba było podać składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych polskich zup. Później trzeba było wymienić jak najwięcej warzyw i owoców o określonym kolorze lub kształcie oraz rozpoznać na podstawie smaku różne dżemy. Następnie każda grupa tworzyła portrety warzywno- owocowe z wyciętych elementów. Uczestnicy wzięli również udział w krótkim przedstawieniu do wiersza „Rzepka” Juliana Tuwima. Ta prezentacja wywołała salwy śmiechu.
Na koniec uczestnicy otrzymali trudne zadanie, a mianowicie mieli przygotować cebularze, czyli tradycyjną potrawę z Lubelszczyzny. Wszyscy świetnie sobie poradzili i powstało pyszne danie.
To był dzień pełen atrakcji. Otrzymaliśmy zarówno sporą dawkę wiedzy jak i humoru.