Dzień Polskiej Żywności

27 września w naszym Domu obchodziliśmy „Dzień Polskiej Żywności”. Święto to było okazją do promowania kuchni regionalnej i produktów pochodzących od polskich producentów.

Spotkanie rozpoczęło się od przedstawienia historii święta i jego znaczenia. Uczestnicy dowiedzieli się gdzie kupić i jak rozpoznać produkty pochodzenia polskiego. Następnie wspólnie rozwiązaliśmy krzyżówkę tematyczną. Nie było to łatwe zadanie, ale udało nam się nam odgadnąć hasło. Następnie uczestnicy zostali podzieleni na grupy i wykonywali różne zadania. Najpierw trzeba było podać składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych polskich zup. Później trzeba było wymienić jak najwięcej warzyw i owoców o określonym kolorze lub kształcie oraz rozpoznać na podstawie smaku różne dżemy. Następnie każda grupa tworzyła portrety warzywno- owocowe z wyciętych elementów. Uczestnicy wzięli również udział w krótkim przedstawieniu do wiersza „Rzepka” Juliana Tuwima. Ta prezentacja wywołała salwy śmiechu.

Na koniec uczestnicy otrzymali trudne zadanie, a mianowicie mieli przygotować cebularze, czyli tradycyjną potrawę z Lubelszczyzny. Wszyscy świetnie sobie poradzili i powstało pyszne danie.

To był dzień pełen atrakcji. Otrzymaliśmy zarówno sporą dawkę wiedzy jak i humoru.

 

Zobacz również

Targi Pracy w Tarnobrzegu

admin

Jesienne smaki czerwieni

admin_sdsgorzyce2016

Wycieczka do Kolbuszowej

admin

Piknik majowy

admin_sdsgorzyce2016

Spotkanie Wigilijne

admin_sdsgorzyce2016

Festyn Kulinarny – „zielona pokusa”

admin_sdsgorzyce

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Accept Read More

Skip to content