Dzień falafela

4 lipca w naszym Domu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Falafela. Tym obco brzmiącym słowem określa się smażone kuleczki lub kotleciki z ciecierzycy bądź bobu, podawane najczęściej w picie z sosem i przyprawami. Potrawa ta jest wegańską wersją tradycyjnego kebabu, popularną szczególnie w krajach arabskich.

Spotkanie rozpoczęło się od obejrzenia prezentacji multimedialnej na temat falafela. Dowiedzieliśmy się miedzy innymi jak wygląda to danie, z jakich składników się składa i w jaki sposób należy je przygotować. Następnie uczestnicy otrzymali przepis na falafela i podjęli próbę samodzielnego przygotowania tej potrawy. Nie było to łatwe zadanie, ale wspólnymi siłami udało się przygotować wspaniałe falafele. Na koniec nadszedł czas na skosztowanie tego niecodziennego dania.

Falafele okazały się pysznym daniem. Poznaliśmy nowe smaki, a samodzielne przygotowanie tej potrawy było wspaniałą przygodą.

Zobacz również

Udział w pikniku charytatywnym „Gramy dla Frania”

admin

XX Spartakiada Sportowa

admin_sdsgorzyce2016

Tłusty czwartek

admin_sdsgorzyce2016

Wycieczka do „Krówkarenki” w Opatowie

admin_sdsgorzyce2016

Jesienne smaki czerwieni

admin_sdsgorzyce2016

Zabawa Walentynkowo-Ostatkowa

admin

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Accept Read More

Skip to content