Dzień falafela

4 lipca w naszym Domu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Falafela. Tym obco brzmiącym słowem określa się smażone kuleczki lub kotleciki z ciecierzycy bądź bobu, podawane najczęściej w picie z sosem i przyprawami. Potrawa ta jest wegańską wersją tradycyjnego kebabu, popularną szczególnie w krajach arabskich.

Spotkanie rozpoczęło się od obejrzenia prezentacji multimedialnej na temat falafela. Dowiedzieliśmy się miedzy innymi jak wygląda to danie, z jakich składników się składa i w jaki sposób należy je przygotować. Następnie uczestnicy otrzymali przepis na falafela i podjęli próbę samodzielnego przygotowania tej potrawy. Nie było to łatwe zadanie, ale wspólnymi siłami udało się przygotować wspaniałe falafele. Na koniec nadszedł czas na skosztowanie tego niecodziennego dania.

Falafele okazały się pysznym daniem. Poznaliśmy nowe smaki, a samodzielne przygotowanie tej potrawy było wspaniałą przygodą.

Zobacz również

Spotkanie wigilijne oraz świętowanie z okazji przyjęcia 100. Uczestnika

Admin_2025

Walentynki

admin

PRZERWA WAKACYJNA

admin_sdsgorzyce

Dzień Kobiet

admin_sdsgorzyce

„SZTUKA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH” – wyróżnienie

admin

Dziki Zachód w Szczęśliwej Zagrodzie w Skowierzynie

Admin_2025

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Accept Read More

Przejdź do treści