28 sierpnia nasz Dom zorganizował Festyn Kulinarny. Impreza odbyła się na terenie Zalewu „Przybyłów” w Gorzycach. Na nasze zaproszenie odpowiedziały Środowiskowe Domy Samopomocy z Baranowa Sandomierskiego, Tarnobrzega, Spie, Radomyśla n/Sanem oraz Warsztat Terapii Zajęciowej z Gorzyc.
Festyn rozpoczął się od oficjalnego powitania wszystkich placówek i zaproszonych gości. Następnie powołane zostało trzyosobowe jury, któremu przewodniczył Konrad Borowski, uczeń trzeciej klasy technikum przygotowującego do zawodu kucharza, laureat licznych nagród kulinarnych.
Każda placówka wzięła udział w kulinarnych rozgrywkach. Pięcioosobowe drużyny rywalizowały między innymi w nadziewaniu szaszłyków, obieraniu ugotowanych jajek ze skorupek, krojeniu pomidorów i ogórków, rozpoznawaniu produktów spożywczych za pomocą dotyku i smaku. Również kierownicy i opiekunowie mogli zmierzyć się w specjalnej konkurencji. Ich zadaniem było rozpoznanie artykułów żywnościowych za pomocą zapachu. Jury oceniło także przygotowane przez poszczególne placówki ciasta, które miały wiązać się z tytułem „Pomarańczowe Piękno”. Ostateczną rozgrywkę wygrała drużyna WTZ z Gorzyc, drugie miejsce zajęli uczestnicy ŚDS-u z Baranowa Sandomierskiego, a trzecie podopieczni z Radomyśla n/Sanem. Kolejne konkurencje przeplatane były zabawami i tańcami przy muzyce. Po części konkursowej wszyscy wzięliśmy udział w pikniku. Mogliśmy spróbować szaszłyków sałatki, placków z cukinii oraz słodkich, pomarańczowych ciast. Na zakończenie wszystkie drużyny otrzymały pamiątkowe dyplomy i upominki a zwycięzcy dostali wspaniałe medale. Uczestnicy świetnie się bawili, a rywalizacja i wspólne biesiadowanie pozwoliły na integrację podopiecznych poszczególnych placówek.
Pragniemy podziękować serdecznie wszystkim za udział w naszym spotkaniu, a szczególnie władzom Powiatu Tarnobrzeskiego, naszym jurorom – Panu Konradowi Borowskiemu, Pani Ewie Kędzierskiej i Pani Barbarze Surowieckiej, jak też Panu Jarkowi Idecowi, który nieodpłatnie udostępnił nam teren Zalewu „Przybyłów”.