20 grudnia uczestnicy naszego Domu wraz z opiekunami wybrali się na wycieczkę do Opatowa. Celem wyjazdu było poznanie tajników powstawania przysmaku regionalnego, a mianowicie „Krówki Opatowskiej”
Nasza wycieczkę rozpoczęliśmy od wizyty w Zakładzie Cukierniczym OSM w Opatowie. Tam mogliśmy zobaczyć pracowników, którzy własnoręcznie przygotowywali i pakowali krówki. Dowiedzieliśmy się także tego, jakie składniki potrzebne są do powstania cukierków i jak przebiega proces produkcji. Następnie udaliśmy się do Krówkarenki- Kawiarenki Krówki Opatowskiej, gdzie uczestniczyliśmy w specjalnie przygotowanych warsztatach. Obejrzeliśmy pokaz multimedialny. Następnie Pani prowadząca zaprezentowała nam technikę krojenia i pakowania krówek. Później sami mogliśmy spróbować zawinąć krówki w oryginalne etykietki. Okazało się, że nie jest to łatwe zadanie, ale w nagrodę własnoręcznie spakowane cukierki, umieszczone w unikalnych kuferkach, dostaliśmy w prezencie. Warsztaty zakończyły się słodkim poczęstunkiem. Mieliśmy także możliwość zakupu świeżych krówek, z czego chętnie skorzystaliśmy.
Wycieczka była bardzo ciekawa, a przede wszystkim słodka i wesoła. Ten dzień będziemy miło wspominać.