Dzień falafela

4 lipca w naszym Domu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Falafela. Tym obco brzmiącym słowem określa się smażone kuleczki lub kotleciki z ciecierzycy bądź bobu, podawane najczęściej w picie z sosem i przyprawami. Potrawa ta jest wegańską wersją tradycyjnego kebabu, popularną szczególnie w krajach arabskich.

Spotkanie rozpoczęło się od obejrzenia prezentacji multimedialnej na temat falafela. Dowiedzieliśmy się miedzy innymi jak wygląda to danie, z jakich składników się składa i w jaki sposób należy je przygotować. Następnie uczestnicy otrzymali przepis na falafela i podjęli próbę samodzielnego przygotowania tej potrawy. Nie było to łatwe zadanie, ale wspólnymi siłami udało się przygotować wspaniałe falafele. Na koniec nadszedł czas na skosztowanie tego niecodziennego dania.

Falafele okazały się pysznym daniem. Poznaliśmy nowe smaki, a samodzielne przygotowanie tej potrawy było wspaniałą przygodą.

Zobacz również

Festyn Kulinarny – „zielona pokusa”

admin_sdsgorzyce

Konkurs plastyczny „Rodzina w moich oczach”

admin_sdsgorzyce2016

Przerwa Letnia

admin_sdsgorzyce2016

IV Piknik Jesienny w Radomyślu nad Sanem

admin_sdsgorzyce2016

X Jubileuszowy Integracyjny Przegląd Kolęd i Jasełek w Baranowie Sandomierskim

admin_sdsgorzyce2016

Dzień Owoców

admin_sdsgorzyce2016

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Accept Read More

Przejdź do treści